Bestiaire
Elise Eekhout | Art | Kunst | Le Bestiaire | Het Bestiarium | Haagse Kunstkring
Art made by Elise Eekhout

Location

Haagse Kunstkring
Denneweg 64
2514 CJ Den Haag

Opening hours

27 September – 22 October
Wednesday – Sunday
from 13.00 till 17.00 hours

Haagse KunstKring

27 September – 22 October, 2023

Eekhout’s artwork ‘Ingonyama’ will be exhibited at the Haagse KunstKring. Musicians, visual artists, poets and writers from the Hague art circle have been inspired by the famous poetry collection ‘Le Bestiare ou Cortege d’Orphée’ with 30 short poems about Orpheus and the animals by Guillaume Apollinaire and as many wood engravings by Raoul Dufy.

During this period, an exhibition of works of art by members of the association can be seen in the Albert Vogelzaal. They were inspired by the poems of Apollinaire.

Throughout the month there are concerts, readings by writers and poets, a masterclass and an afternoon especially for children, ‘Beestenboel’.


27 september – 22 oktober, 2023

Eekhout’s kunstwerk ‘Ingonyama’ zal tentoongesteld worden bij de Haagse KunstKring. Musici, beeldend kunstenaars, dichters en schrijvers van de Haagse kunstkring hebben zich laten inspireren door de beroemde dichtbundel ‘Le Bestiare ou Cortege d’Orphée’ met 30 korte gedichten over Orpheus en de dieren van Guillaume Apollinaire en evenzoveel houtgravures van Raoul Dufy.

Le Bestiaire ou Cortège d’Orphée (1911) is een van de belangrijkste kunstenaarsprojecten van begin vorige eeuw. Verschillende componisten hebben sindsdien de gedichten op muziek gezet. Francis Poulenc was één van de eersten. Tijdens de concerten in deze ‘Bestiairemaand’ zullen ook hedendaagse composities van leden van de HKK ten gehore worden gebracht.

In de Albert Vogelzaal is er gedurende deze periode een expositie van kunstwerken van leden van de vereniging te zien. Ze hebben zich laten inspireren door de gedichten van Apollinaire.

Gedurende de hele maand zijn er concerten, voordrachten van schrijvers en dichters, een masterclass en een middag speciaal voor kinderen, ‘Beestenboel’.


Programma

woensdag 27 september tot en met zondag 22 oktober
Bestiaire – Tentoonstelling kunstwerken van leden van de Haagse Kunstkring

Geïnspireerd op Le Bestiaire ou Cortège d’ Orphée (1911), de dichtbundel van dichter Guillaume Apollinaire en beeldend kunstenaar Raoul Dufy.
Toegang vrij

zaterdag 30 september, 15.30 uur

Opening van de Bestiaire-maand en de tentoonstelling Bestiaire! Door Anita Poolman, voorzitter van de Haagse Kunstkring. Met optreden van Laetitia Sprij, mezzosopraan, en Rixt van der Kooij, piano.
Toegang vrij

zondag 1 oktober, 15.00 uur
Bestiaire I – Orphée et les animaux, concert

Met Laetitia Sprij, mezzosopraan, en Geert van der Kaaij, bas-bariton, begeleid door een strijkkwartet, fluit, klarinet en fagot. Bestiaire-gedichten op muziek gezet door componist Francis Poulenc (1919) en, speciaal voor dit concert, ook door componisten van de Haagse Kunstkring: Jelger Blanken, Rixt van der Kooij, Peter Visser, Burkhardt Söll, Jan Willem Nelleke, Guillaume Marcenac en Bart Berman.
Projectie van werk van kunstenaars van de Haagse Kunstkring.
Entree €15,00 / €10,00 leden HKK / conservatoriumstudenten €5,00

woensdag 4 oktober, Dierendag, 20.00-22.30 uur
Bestiaire II – Een boel beesten deel I, optredens

Een mix van optredens van musici, schrijvers, dichters en acteurs van de Haagse Kunstkring rondom de Orpheus-mythe. De overlevering vertelt dat Orpheus dieren kon laten dansen door zijn muziek.
Entree € 5,00 / €2,00 leden HKK

vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober, 10.00-18.00 uur
‘JongVocaal‘ – Masterclass

Masterclass rondom de componisten Louis Durey (Cortège d’Orphée), Francis Poulenc
(Le Bestiaire) en May Breguet (Bestiaire). Met duo’s van studenten zang en piano van Nederlandse conservatoria. Projecties van de gravures van Raoul Dufy.
Docenten: Carina Vinke, alt, en Rixt van der Kooij, piano.
Entree €15,00 voor hele dag / €10,00 per dagdeel / passe-partout voor 2 dagen €25,00/ conservatoriumstudenten vrij

zondag 8 oktober, 15.00 uur
Bestiaire III – Cortège d’ Orphée, liedrecital

Optredens van de studenten zang en piano die deelnamen aan de masterclass van 6 & 7 oktober met de liederen die daar zijn behandeld. Declamatie van Nederlandse vertalingen van de gedichten van Apollinaire door Anita Poolman. Projecties van de gravures van Raoul Dufy. Kostuums: Mariska Mallee.
Entree €15,00 / €10,00 leden HKK / conservatoriumstudenten € 5,00

woensdag 11 oktober, 20.00-22.30 uur
Bestiaire IV – Een boel beesten deel II, optredens

Een mix van optredens van musici, schrijvers, dichters en acteurs van de Haagse Kunstkring rondom de Orpheus-mythe. De overlevering vertelt dat Orpheus dieren kon doen dansen door zijn muziek.
Entree € 5,00 / €2,00 leden HKK

vrijdag 13 oktober, 20.00 uur
Bestiaire V – Lezing over Guillaume Apollinaire

‘Jouw hart is mijn kazerne’ door Ruud Vermeer.
Over het leven en werk van Guillaume Apollinaire in de context van zijn tijd.
Entree €15,00 / €10,00 leden HKK

zondag 15 oktober, 15.00 uur
De kunstenaar wordt gezien

Gespreksleider Paul de Mol gaat in gesprek met bezoekers en kunstenaars over de werken en hun inspiratie. Hoe is het om je te laten inspireren door een mythe, door gedichten, door andere kunstenaars?
Toegang vrij

woensdag 18 oktober, 14.00-16.00 uur
Beestenboel, middag voor kinderen (7 – 12 jaar)

Een middag die begint met een spannende korte voorstelling gebaseerd op Le Bestiaire door Amanda Wolzak en Anita Poolman. Daarna werken beeldend kunstenaars met de kinderen aan een gezamenlijk kunstwerk! De middag maakt deel uit van het internationale cultuur-festival voor de jeugd De Betovering, dat plaats vindt in Den Haag in de herfstvakantie.
In de maanden voorafgaand aan Beestenboel zijn er workshops in bibliotheken en buurthuizen met verhalen, improvisaties en tekeningen verzorgd door de Haagse Kunstkring en Stichting Beleef Taal. Het resultaat hiervan is te bewonderen op 18 oktober.
Entree € 8,50

Voor houders van een Ooievaarspas geldt de ledenprijs

Alle activiteiten vinden plaats in de Haagse Kunstkring

Visits: 9

Did you like this? Share it!